25 Nisan 2017 Salı

VirtualBox Üzerinde Ubuntu , PfSense ve Kali Linux Kurulumu

Merhaba 🙌

Ubuntu Server , PfSense ve Kali Linux'un sanal makineye kurulumunu paylaşacağım. 


VirtualBox


Öncelikle VirtualBox'tan bahsedelim.
Inno Tek firması tarafından geliştirilen bir "Sanal Makine Yazılımı" dır. Bilgisayarınızda aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırabilmenizi sağlayan programa sanal makine denir.[1]. Kurulum için öncelikli olarak gerekli olan bileşen VirtualBox. Kendinize ait olan ve son sürümünü VB sürümünü indirebilirsiniz. Buradan Linux ve Windows için indirilebilir dosyaları bulabilirsiniz.VirtualBox

Ubuntu Kurulumu

VirtualBox'dan yeni sekmesine tıklayarak yeni bir sanal makine oluşturmalıyız.


                                  Ubuntu için adını , türünü , sürümünü seçerek devam edelim.



Bir sonraki ekranda Bellek boyutu soruluyor  default (varsayılan) olarak verilen 1024 MB yeterlidir. Değiştirmeden bir şeyi ileri diyelim.



 Daha sonraki ekranda Sabit disk soruluyor burada da bir şeyi değiştirmeden şimdi sanal bir sabit disk oluştur kısmı seçili oluştur diyelim.


Sabit disk dosyası türü ekranında da "VDI" seçili bu VirtualBox'ın orijinal Disk Kalıbı bunu da değiştirmeden devam ediyoruz.


Burada Değişken olarak ayrılan kısmını seçerseniz, seçtiğiniz boyuta göre bir kısım ayrılır  ama siz yükleme yaptıkça boyutu artar.


Dosyanın boyutunu belirliyoruz ben 8 GB belirledim. Oluştur dedikten sonra VirtualBoxda Ubuntu yu görmemiz lazım.


VirtualBoxtaki Ubuntuya  Ubuntu Desktop ISO  dosyasını eklememiz gerekiyor ve dosyamızı ekleyelim.


Install Ubuntu diyoruz ve kuruluma başlıyoruz.


Download updates while Installing Ubuntu seçeneğini seçiyoruz. 



Erase disk and install Ubuntu  seçeneğini seçelim.


Klavye ayarlarını yapalım.


Kullanıcı adı şifre  bilgilerini giriyoruz. Kendi isteğinize göre doldurun.
Kurulum bittiğinde yeniden başlatmamız gerektiğini belirten bir ekran çıkıyor ve sanal bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.

 Parolamızı giriyoruz; ve Ubuntu Desktop sürümü bizi karşılıyor.
veeee Ubuntu kullanıma hazır 😵




Kali Linux Kurulumu

VirtualBox'dan yeni sekmesine tıklayarak yeni bir sanal makine oluşturmalıyız.

 Kali Linux için adını , türünü , sürümünü seçerek devam edelim.


Yine boyut olarak 16 GB seçmemiz iyi olacaktır. Başlangıç sabit diski oluştuktan sonra bu sefer Kali Linux'un ISO dosyasını seçiyoruz ve başlatıyoruz.


Daha sonra karşılaştığımız ekranda ise Grafik arayüz kullanmak istediğimiz için Graphical install seçeneğini seçiyoruz.







  Daha sonra makine adını giriyoruz.(Size bağlı)


Daha sonra ağ yapılandır kısmı geliyor. Burada bizim uygulamamız için bir şey değiştirmemiz gerekmiyor boş bırakarak devam ediyoruz.Sonra parola ekranı geliyor. Parolayı not etmekte fayda var. Bu parola bize oturum açmamız için lazım olacak.


Diskleri bölümlemek ile ilgili bir kısım geliyor ve yardımcı ile diskin tamamını kullan seçeneğini seçerek devam edelim.


Diskleri bölümle kısmında da zaten bir seçenek var onu seçerek devam edelim.



Daha sonra da tüm dosyalar tek bölümde olsun diyelim.


Sonra bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet seçeneğini seçelim.


Son olarak değişiklikler diske kaydedilsin mi ?  kaydetmek istediğimiz için Evet seçeneğini seçiyoruz  ve  Kali Linux'u sanal bilgisayarımıza kuruyor.



Kurulumdan sonra Ağ Yansısı (Network Mirror) ile ilgili bir seçenek geliyor.Burada hayır ile devam ediyoruz.







Daha sonra GRUB önyükleme ile ilgili bir seçenek geliyor. Sanal makine üzerine başka işletim sistemi kurmayacağız.O yüzden evet diyerek devam edelim.



Böylece kurulumu tamamlamış oluyoruz. Kali Linux başlarken Kullanıcı Adı ve Parola ile giriş yapmamızı isteyecektir.



veeee  Kali Linux 😉



PF Sense Kurulumu

VirtualBox'dan yeni sekmesine tıklayarak yeni bir sanal makine oluşturmalıyız.

PF Sense için adını , türünü , sürümünü seçerek devam edelim.


Oluştur dedikten sonra artık VirtualBoxumuzda PfSense adında bir sanal makine elemanı geldi. PfSense nin iso dosyasını yüklemeden önce yapmamız gereken işlemler var. Bunun için PfSensenin Ayarlar kısmına tıklayalım ve resimdeki işlemleri sırasıyla yapalım. 


Ağ ayarları için en uygun çözümlerden birisi NAT üzerine port yönlendirmesi yapmak. Burada da onu yapıyoruz ve gerekli kısımları dolduruyoruz. Misafir bağlantı noktasını 80 ve Anamakine bağlantı noktasınıda 4565 yapalım.


Bu ayarı yaptıktan sonra bu sefer Bağdaştırıcı 2 sekmesine geliyoruz. Ağ bağdaştırıcısını etkinleştiri tikliyoruz. Şuna takıldı kısmını Dahili ağ yaparak herhangi bir isim veriyoruz. Ben agguvlab ismini verdim.

İşlemlerimizi tamamladıktan sonra artık yükleme işlemlerine başlayabiliriz. PfSense açtıktan sonra iso dosyamızı seçme işlemini yapıyoruz.

Karşımıza gelen ekranımızda 1. adımı seçip Enter diyoruz.

Gelen ekranda Accept these Setting elemanını seçip Enter diyoruz.


Daha sonra  Quick/Easy Install seçeneğine Enter diyoruz.


 Daha sonra Quick (Hızlı) kurulumun çok fazla soru sormadan kurulum yapacağını emin olup olmadığımızı soruyor. Ok diyerek devam ediyoruz.


 Install Kernel kısmında Standard Kerneli seçelim.


Ve sonrada Reboot seçeneğini seçerek yeniden başlatalım.


Aygıtlar -> Optik Sürücüler -> Diski sanal sürücüden kaldır kısmını seçmeliyiz. Eğer seçmezsek sürekli boot olacaktır ve hep yükleme ekranı gelecektir.
veeeeee PfSense konsolu geliyor.😛


Sürücüyü kaldırdıktan sonra PfSense Arayüzümüz gelmektedir. Fakat WAN da ıp adresi varken LAN da ıp adresi gelmemektedir. 
Öncelikle 2 ye basıyoruz.Önce WAN'ı değiştirmek istediğimizden sonra 1'e basıyoruz.WAN'a için gerek yok n ye basarak devam ediyoruz.Daha sonra yeni bir IP adresi girmemiz isteniyor. Ben 192.168.11.1 giriyorum.Daha sonra alt ağ bit sayısını girmemiz isteniyor. 24 WAN için yeterli olacaktır.DHCP ile WAN IPv6 adresinin yapılandırılması soruluyor. Yine n diyerek devam ediyoruz.IPv6 için bir IP girmeyeceğimizden boş bırakarak devam ediyoruz.Protokol kısmına da n diyerek bitiriyoruz. Böylece WAN IP adresini değiştirmiş olduk.

Aynı işlemleri LAN içinde yapıyoruz ben adres olarak 192.168.22.2 veriyorum; ve üstteki 5. adım olan subnet bit countu  29 yapıyorum. DHCP serverı LAN açıp açmayacağımızı soruyor bu sefer y diyorum. Bir adres aralığı girmem isteniyor. Başlangıç olarak 192.168.22.3 ve bitiş olarak 192.168.22.5 giriyorum. Protokol kısmına yine n diyorum.LAN kısmını bitti.
Artık PfSensemizin arayüzü tam olarak hazır durumdadır😆.

Kurulumlar bu kadardı.... Kendinize iyi bakın 😎.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder